Duurzaam wonen en financieren

apr 19, 2021

Als je een woning koopt en je wilt deze verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je in 2021 tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel je kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie. Je inkomen moet wel minimaal € 33.000 zijn.

Je huis verduurzamen kan om verschillende redenen. Voor meer comfort, om te besparen op energiekosten of om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu. Of misschien wel alle drie.

Heb je al een woning en wil deze verduurzamen dan zijn er genoeg opties om je huidige hypotheek te verhogen, over te sluiten en of een tweede hypotheek te sluiten. Zelfs wanneer je geen overwaarde hebt, zijn er mogelijkheden om de hypotheek voor verduurzaming te verhogen. Wanneer er energiebesparende maatregelen uitgevoerd worden kan je op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde gefinancierd worden. De rente en kosten die je hierover betaald zijn fiscaal nu nog aftrekbaar.

Uw dak isoleren als u uw zolder opknapt, HR++-glas plaatsen als u uw kozijnen vervangt. Een verbouwing is hét moment om uw huis te verduurzamen. Een duurzame verbouwing heeft veel extra voordelen. Denk aan een lager energieverbruik, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Zo bent u klaar voor een groene toekomst. Voor veel verduurzamingsmaatregelen zijn er door de overheid gefaciliteerde subsidie mogelijkheden. Hiermee stimuleert de overheid de mensen om hun woningen te verduurzamen en daarmee de klimaat doeleinden te bereiken.

Een energiezuinig huis draagt bij aan lagere energiekosten. U kunt uw huis verduurzamen met bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Hiermee kunt u minder energie verbruiken of juist energie opwekken. Houd er wel rekening mee dat de besparing op uw energie rekening mogelijk lager kan uitvallen dan in het energiebesparingsrapport vermeld staat.

Bij newfin werken we samen met duurzaam adviseurs en die maken een energiebesparingsrapport voor de klanten waardoor wij het exacte bedrag kunnen meenemen voor de financiering/hypotheek.